Software voor het registreren van Flora en Fauna waarnemingen

Flora en fauna

De beheerder van de openbare ruimt moet rekening houden met de bepalingen in de Flora en Fauna wet. Het is daarbij van groot belang om Flora en Fauna waarnemingen goed te registreren. Het gaat dan met name om die planten en dieren die beschermd zijn volgens de Flora en Fauna wet, of zelfs op de Rode lijst staan. Alleen wanneer men beschikt over een goede registratie, kan men beleid voeren. Men kan dan met vertrouwen ontwikkeling van het beheerde gebied plannen zonder verrast te worden door problemen in de vergunningensfeer. Ook kan men het reguliere beheer van terreinen verbeteren zodat gewenste en/of beschermde soorten beter kunnen gedijen. GB Flora en Fauna biedt een uitstekende systematiek voor registratie van Flora en Fauna waarnemingen en voor het gebruik maken van deze waarnemingen. Zo wordt deze registratie efficiënt gedaan en heeft men een goed rendement van deze inspanning.

Toepasssingen van GB Flora en Fauna:

  • invoeren van waarnemingen van planten en dieren;
  • monitoring van waarnemingen over langere tijd;
  • waarnemingen kunnen direct in het veld ingevoerd worden omdat GB Flora en Fauna een internetapplicatie is;
  • samenstellen van overzichtelijke rapporten – en het uitvoeren van analyses – van alle waarnemingen;
  • definitie van terreinen en het ontwikkelen van terreintypen, ter onderbouwing van aangepast beheer;
  • aanmaak van grafische presentaties (themakaarten) van de flora en fauna-waarnemingen.

Flexibel en ‘op maat’

De software van GB is zeer flexibel. Alle gegevens van waarnemingen, terreinen enzovoorts, kunt u op uw eigen wijze vormgeven: codering voor locatie, gegevens per waarneming en monitoring, terreinen enzovoorts. Daarvoor beschikt de software over de module ‘Vormgeving bestanden’, met krachtige functies om het inventarismenu op maat te maken door invoervelden te wijzigen, te verwijderen of toe te voegen.

Invoer van gegevens

korenwolf

De eenduidige opzet en de door uzelf vastgestelde codes garanderen een systematische opzet van het invoermenu. De invoerfuncties maken de registratie van de benodigde gegevens eenvoudig. Alle invoerfuncties zijn zo gebouwd dat het invoerwerk snel en gemakkelijk gaat en bovendien goed controleerbaar is. De meeste invoer vindt plaats via de grafische module, zodat de plaats van de waarneming direct vastligt. Verder kan de invoer direct in het veld plaatsvinden omdat de applicatie via mobiel internet werkt. Bovendien is de plaatsbepaling ook nog door GPS ondersteund.

Analyse van de gegevens

De vormgeving van het inventarismenu werkt natuurlijk ook door in de analyse- en rapportage­ functies. Daardoor kunt u uit het gegevensbestand op elk kenmerk selecteren en stelt u overzichten samen die elke vraag beantwoorden. De resultaten kunnen als de vorm van themakaarten, overzichtelijke tabel- of tekstrapporten en/of als spreadsheet-export aangemaakt worden.

Terreintypering

Het makkelijk invoeren van waarnemingen en het goed toegankelijk maken daarvan is heel nuttig.
Het blijven echter individuele waarnemingen, dat is een lastige basis voor het vormen van beleid en voor aanpassing van terreinbeheer. Daarom biedt GB Flora en Fauna ook methoden om gebieden (terreinen) te definiëren. Daaraan kan men, op basis van de waarnemingen binnen dat gebied, een terreintype toekennen dat de basis vormt voor beleid en beheer. Dit vormt dan de brug tussen de enthousiaste natuurliefhebber die veel waarnemingswerk doet, en de beheerders van de openbare ruimte die het beleid vorm moeten geven.

Aanvullende ondersteuning

GB levert een totaalpakket aanvullende diensten op aanvraag, onder andere Plan van Aanpak, advies over GIS, advies over inventarisatie en invoer enzovoorts. Daarbij beperken wij ons tot advisering over de inhoudelijke kant, de uitvoering van inventarisaties en dergelijken laten wij over aan de daarin gespecialiseerde bedrijven.
Onze lange en intensieve ervaring garandeert een efficiënte en effectieve aanpak en een praktische ondersteuning. Onze samenwerking met diverse adviseurs op alle onderdelen van de openbare ruimte staat garant voor optimaal technisch advies en dienstverlening in deze.

Koppeling met andere software

De tabel-, tekst en totaalrapporten worden in uw eigen tekstverwerker of spreadsheetprogramma getoond, compleet met zelf ingestelde opmaak.
Een koppeling met GB Geografisch, waarin u functies treft als Google Streetview, Globespotter, WMS- en WFSservices en luchtfoto’s, maakt GB Beheer tot een uiterst compleet en flexibel informatiesysteem.
Export naar internet viewing-systemen is mogelijk, zowel naar viewing-systemen op basis van MapGuide als voor Shapefile gebaseerde systemen. Bovendien kunnen wij via de SynchroService een GIS database op uw eigen netwerk permanent bijhouden.

GB Beheer ook op locatie

De GB programmatuur werkt via internet, dus ook mobiel internet. Men kan direct digitaal gegevens invoeren en muteren in het veld. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten. Ook kan men moeiteloos gelijktijdig werken met verschillende inventarisatie- of inspectie-medewerkers. Dit kunt u bovendien met de module GB Geografisch, ondersteund door GPS, sneller en preciezer dan ooit doen.
Plaatselijk geen internetverbinding? Ook hiervoor heeft GB een oplossing bedacht. Kortom: te allen tijden kunt u gebruik maken van GB Beheer.

Eenvoudige bediening

De GB software kenmerkt zich door een duidelijke schermopbouw en een zeer eenvoudige bediening. Het grote gebruiksgemak en herkenbaarheid tussen GB beheerprogramma’s leiden tot een korte inwerktijd, snelle gegevensinvoer en eenvoudig raadplegen.
Op aanvraag verzorgt GB korte, praktijkgerichte cursussen.

Nadere informatie

Wij geven u graag een vrijblijvende demonstratie. Hierbij ziet u de mogelijkheden van de software aan de hand van praktijk situaties.