Software voor het beheer van openbare verlichting

openbare verlichting Software‘Hoeveel lampen moeten het komende jaar vervangen worden, van welk type, waar zitten die en wat kosten ze?’ ‘Waar staat de lichtmast waarover meneer Jansen klaagt, wat is ermee aan de hand en was er al eerder een probleem?’. Zomaar enkele simpele vragen die de beheerder van lichtmasten dagelijks tegenkomt. Toch zijn ze niet zo simpel te beantwoorden. Een beheerder heeft meestal duizenden lichtmasten onder zijn hoede. Verder is er nogal wat variatie in de technische details van masten en alle bijbehorende zaken. Toch heeft de beheerder snel informatie nodig wanneer er een storing optreedt. Bovendien heeft de beheerder ook de regie over het onderhoud en de planning en budgettering daarvan. Tenslotte moet hij ook nog adequate informatie leveren in het kader van de KLIC regeling. GB LichtBeheer ondersteunt u bij het invoeren, ordenen en verwerken van alle benodigde gegevens en geeft antwoord op alle vragen over uw openbare verlichting.

Toepassingen van GB LichtBeheer:

 • registratie van alle masten, uithangers, armaturen, lampen, schakelkasten en kabels;
 • samenstellen van rapporten over alle genoemde typen gegevens;
 • flexibele opzet waarin de vele invoermenu’s naar behoefte aangepast kunnen worden;
 • koppelen van alle relevante documentatie en foto’s aan alle objecten;
 • storingen registreren en reparaties begeleiden;
 • remplace-berekeningen uitvoeren;
 • uitvoeren van stroomkostenramingen, rekening houdend met brand- en dimregimes, dimschema’s en energietarieven;
 • export van informatie uit het GB Geografisch ten behoeve van KLIC-meldingen;
 • financiële overzichten samenstellen, waaronder vervangingskosten lange termijn, jaarlijkse onderhoudskosten en afschrijvingen, financiële overzichten per lichtmast, per wijk, per armatuur- of per lamptype enzovoorts.

Flexibel en ‘op maat’

De software van GB is zeer flexibel. Alle gegevens kunt u op uw eigen wijze invoeren: codering voor locatie, op te nemen velden voor masten, armaturen, lampen, kabels et cetera. Daarvoor beschikt deze software over de module ‘Vormgeving bestanden’, met krachtige functies om de invoermenu’s op maat te maken.

openbare verlichting

Invoer van gegevens

De eenduidige opzet en de door uzelf vastgestelde codes garanderen een systematische opzet van de invoermenu’s. Alle invoerfuncties zijn zo gebouwd dat het invoerwerk snel en gemakkelijk gaat en bovendien goed controleerbaar is. Alle GB software kenmerkt zich door een duidelijke schermopbouw en een zeer eenvoudige bediening. Het grote gebruiksgemak en herken­baarheid tussen GB beheerprogramma’s leiden tot een korte inwerktijd, snelle gegevensinvoer en eenvoudig raadplegen. Eenvoudige, overzichtelijke en snelle gegevensinvoer is voor beheer van openbare verlichting van groot belang omdat het om vele duizenden objecten gaat met veel gegevens voor elk object. Een heldere gegevensstructuur en goede invoerfuncties zijn dan onmisbaar.

Analyse van de gegevens

De vormgeving van de gegevensmenu’s werkt natuurlijk ook door in de analyse- en rapportage- functies. Daardoor kunt u uit het gegevensbestand op elk kenmerk selecteren en stelt u overzichten samen die elke vraag beantwoorden. De gegevens draait u uit in de vorm van overzichtelijke totalen-, tabel- of tekstrapporten of als spreadsheet-export.

Veldwerk

De GB programmatuur werkt via internet. Daarom kan men direct digitaal gegevens invoeren en muteren in het veld. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten. Ook kan men moeiteloos gelijktijdig werken met verschillende inventarisatie- of inspectie- medewerkers. Dit kunt u bovendien met de module GB Geografisch, ondersteund door GPS, sneller en preciezer dan ooit doen.

GIS-module

Voor het overzichtelijk houden van de openbare verlichting is het gebruik van grafische informatie en het koppelen van die grafische informatie met de beheergegevens heel belangrijk. De koppeling met GB Geografisch maakt het invoerproces gemakkelijker en gegevens inzichtelijker. Ook hier speelt de grote hoeveelheid lichtmasten een belangrijke rol.

KLIC-meldingen

Zeer belangrijk bij dit thema is de KLIC-functionaliteit. Vooral nu kabelbeheerders bij wet verplicht zijn om gestructureerd informatie te leveren aan de KLIC-Online organisatie, mag deze functionaliteit niet meer ontbreken. Daarvoor biedt GB LichtBeheer dan ook de juiste functie.

Storingsmeldingen en -afhandeling

Storingen zijn bij openbare verlichting niet zeldzaam. Lampen branden door vóór het einde van hun normale levensduur, voorschakelappara­ten begeven het, masten worden aangereden, vandalisme richt zich helaas vaak op de openbare verlichting enzovoorts. Met grote regelmaat komen er dan ook meldingen van een storing binnen. Deze kunnen in GB LichtBeheer geregistreerd worden. Ook het in gang zetten en registreren van de reparatie vindt hier plaats. Tevens kan de historie van storingen opgebouwd worden. Dat is van belang, want opeenvolgende storingen wijzen vaak op een onderliggend probleem.

GB Beheer ook op locatie

De GB programmatuur werkt via internet, dus ook mobiel internet. Men kan direct digitaal gegevens invoeren en muteren in het veld. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten. Ook kan men moeiteloos gelijktijdig werken met verschillende inventarisatie- of inspectie-medewerkers. Dit kunt u bovendien met de module GB Geografisch, ondersteund door GPS, sneller en preciezer dan ooit doen.

Plaatselijk geen internetverbinding? Ook hiervoor heeft GB een oplossing bedacht. Kortom: te allen tijden kunt u gebruik maken van GB Beheer.

Koppeling met andere software

De tabel-, tekst en totaalrapporten worden in uw eigen tekstverwerker of spreadsheetprogramma getoond, compleet met zelf ingestelde opmaak.
Een koppeling met GB Geografisch, waarin u functies treft als Google Streetview, Globespotter, WMS– en WFS-services en luchtfoto’s, maakt GB Beheer tot een uiterst compleet en flexibel informatiesysteem.
Bij het beheer van openbare verlichtingen is het zeer nuttig om te kunnen koppelen met andere informatiebronnen zoals schakelschema’s en handleidingen van apparatuur, foto’s van masten enzovoorts. Vanuit GB LichtBeheer heeft u direct toegang tot deze gegevens, ongeacht het format
van deze gegevens. Export naar internet viewing-systemen is mogelijk, zowel naar viewing-systemen op basis van MapGuide als op Shapefile gebaseerde systemen.

Totaal beheer via internet

Koppeling met de overige beheersoftware van GB resulteert in een totaal geïntegreerd pakket voor de buitenruimte. De modules van GB Geografisch vormen een compleet Geografisch Informatie Systeem ontstaat. Hiermee maakt u onder meer themakaarten en bestektekeningen en combineert u deze met overige informatie op de digitale kaart. Bovendien werkt de programmatuur via internet zodat het plaats en tijd onafhankelijk gebruikt kan worden. Daarnaast is het uitbesteden van werk hierdoor veel eenvoudiger geworden.

Aanvullende ondersteuning

GB levert een totaalpakket aanvullende diensten op aanvraag, onder andere:

 • Implementatie processen met Plan van Aanpak
 • Advies over GIS
 • Advies over inventarisatie en invoer.
 • Verzorging van cursussen

Onze lange en intensieve ervaring garandeert een efficiënte en effectieve aanpak en een praktische ondersteuning. Onze samenwerking met diverse adviseurs op alle onderdelen van de openbare ruimte staat garant voor optimaal technisch advies en dienstverlening in deze.

Nadere informatie

Wij geven u graag een vrijblijvende demonstratie. Hierbij ziet u de mogelijkheden van de software aan de hand van praktijkvoorbeelden.