Software voor het registreren van monumentale panden

monumentenbeheer

Bijna iedere gemeente heeft monumentale panden binnen de gemeentegrens. Het beleid ten aanzien van monumentenbeheer is vaak omvangrijk, het heeft uitgebreide regelgeving en subsidiemogelijkheden. Om dit beleid te kunnen ondersteunen is een goede registratie van de monumentale panden nodig. Daarvoor dient de module GB MonumentBeheer, onderdeel van het GB Beheer voor beheer van de openbare ruimte.

Toepassingen van GB MonumentBeheer:

  • vastleggen van alle benodigde gegevens van monumentale panden en anderssoortige monumenten;
  • resultaten van inventarisaties vastleggen;
  • monumentale panden en hun kenmerken in een archief bewaren;
  • gegevens kunnen direct op locatie ingevoerd worden omdat GB MonumentBeheer een internetapplicatie is;
  • samenstellen van rapporten en analyses over de monumenten;
  • dagelijks gebruik als informatiebron van de afdeling Monumentenzorg;
  • intekenen van monumenten in GB Geografisch.

Flexibel en ‘op maat’

Voor GB MonumentBeheer is de flexibiliteit van de GB software uiterst belangrijk. U bepaalt zelf welke kenmerken u van elk monument op wilt nemen. Met de functie ‘Vormgeving bestanden’ maakt u het inventarismenu volledig op maat. Alle gegevensvelden kunt u op uw eigen wijze invoeren: codering voor locatie, monumenttypen, begeleidende documenten, foto’s, waardering rapporten, classificaties enzovoorts. Alle denkbare inrichtingen zijn mogelijk. Welk beleid u ook voert ten aanzien van monumenten: u kunt het altijd vertalen naar een ideale inrichting van de gegevens.

Invoer van gegevens

De eenduidige opzet en de consequente opzet van invoerfuncties maken de registratie van de benodigde gegevens eenvoudig. Alle invoer­functies zijn zo gebouwd dat het invoerwerk snel en gemakkelijk gaat en ook goed controleerbaar is.

De meeste invoer vindt plaats via de grafische module, zodat de plaats van de waarneming direct vastligt. Verder kan de invoer direct in het veld plaatsvinden omdat de applicatie via mobiel internet werkt. Bovendien is de plaatsbepaling ook nog door GPS ondersteund.

Analyse van de gegevens

Monumentaal pand

De vormgeving van het inventarismenu werkt natuurlijk ook door in de analyse- en rapportage-functies. Daardoor kunt u uit het bestand op elk kenmerk selecteren en stelt u overzichten samen die elke vraag beantwoorden. De gegevens draait u uit in de vorm van overzichtelijke tabel- of tekstrapporten, als spreadsheet-export of als themakaart.

GB Beheer ook op locatie

De GB programmatuur werkt via internet, dus ook mobiel internet. Men kan direct digitaal gegevens invoeren en muteren in het veld. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten. Ook kan men moeiteloos gelijktijdig werken met verschillende inventarisatie- of inspectie-medewerkers. Dit kunt u bovendien met de module GB Geografisch, ondersteund door GPS, sneller en preciezer dan ooit doen.
Plaatselijk geen internetverbinding? Ook hiervoor heeft GB een oplossing bedacht.
Kortom: te allen tijden kunt u gebruik maken van GB Beheer.

Aanvullende ondersteuning

GB levert een totaalpakket aanvullende diensten op aanvraag, onder andere Plan van Aanpak, advies over GIS, over inventarisatie en invoer. Onze lange en intensieve ervaring garandeert een efficiënte en effectieve aanpak en een praktische ondersteuning.

Koppeling met andere software

Alle GB software is gekoppeld aan uw eigen tekstverwerker. De meeste rapporten worden in uw tekstverwerker getoond, compleet met zelf ingestelde opmaak. Van rapporten in tabelvorm kan ook een spreadsheet-export gemaakt worden.
Koppelingen met andere systemen, zoals Google Streetview, Globespotter, WMS- en WFSservices en luchtfoto’s, maakt GB MonumentBeheer een uiterst compleet en flexibel informatiesysteem.
Export naar internet viewing-systemen is mogelijk, zowel naar viewing-systemen op basis van MapGuide als voor Shapefile gebaseerde systemen. Bovendien kunnen wij via de SynchroService een GIS database op uw eigen netwerk permanent bijhouden.

Nadere informatie

Wij geven u graag een vrijblijvende demonstratie. Hierbij ziet u de mogelijkheden van de software aan de hand van praktijkvoorbeelden. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende beheerprogramma’s. Ook zijn hier korte filmpjes te bekijken van onderdelen van de programma’s.