Software voor het beheer van watergangen

waterbeheerWaar moeten werkzaamheden plaatsvinden en hoeveel man- en machine-uren kost dit?’ ‘Welke werkzaamheden kan ik dit jaar het best uitvoeren met het beschikbare budget?’ ‘Welke watergangen zijn nog op diepte en welke moeten uitgebaggerd worden?’ Zomaar enkele simpele vragen die u zich over watergangen en vijvers kunt stellen. Toch zijn ze niet zo simpel te beantwoorden. De meeste beheerders willen snel beschikken over de noodzakelijke informatie zoals exacte hoeveelheden, onderverdeling naar gebruikstypen en staat van onderhoud. GB WaterBeheer van Groenestein Beheersoftware ondersteunt u bij het invoeren, ordenen en verwerken van alle benodigde gegevens en geeft antwoord op alle vragen.

Toepassingen GB WaterBeheer:

  • vastleggen van de benodigde gegevens van alle wateren en watergangen;
  • uitvoeren van veldinventarisaties en inspecties van biologische en chemische waterkwaliteit, kwaliteitsklasse van bagger en huidige diepten;
  • registratie van uitgevoerde werken;
  • samenstellen van rapporten van het gehele waterareaal;
  • opstellen van meerjarenplannen en begrotingen;
  • doorrekenen van beheeralternatieven.

Flexibel en ‘op maat’

De software van GB is zeer flexibel. Alle kenmerken van uw organisatie kunt u op uw eigen wijze invoeren: codering voor locatie, beheer­kenmerken, werkzaamheden enzovoorts. Daarnaast beschikt de meeste software over de module ‘Vormgeving bestanden’, met krachtige functies om het inventarismenu op maat te maken door beheerkenmerken te wijzigen, te verwijderen of toe te voegen.
Voor veel waterbeheerders is het monitoren van de biologische- en chemische kwaliteit van het water belangrijk. Daarvoor biedt GB WaterBeheer de mogelijkheid om de conclusies daarvan voor beheer en beleid vast te leggen. Ook kan het systeem gebruikt worden voor het verzamelen van de basisgegevens voor dat doel.

Invoer van gegevens

waterbeheer

De eenduidige opzet en de door uzelf vastgestelde codes garanderen een systematische opzet van het invoermenu. De invoerfuncties maken de registratie van de benodigde gegevens eenvoudig. Alle invoer­functies zijn zo gebouwd dat het invoerwerk snel en gemakkelijk gaat en goed controleerbaar is.
De meeste invoer vindt plaats via de grafische module, zodat de plaats van het object direct vastligt. Verder kan de invoer direct in het veld plaatsvinden omdat de applicatie via mobiel internet werkt. Bovendien is de plaatsbepaling ook nog door GPS ondersteund.

Analyse van de gegevens

De vormgeving van het inventarismenu werkt natuurlijk ook door in de analyse- en rapportage­functies. Daardoor kunt u uit het gegevens­bestand op elk kenmerk selecteren en stelt u overzichten samen die elke vraag beantwoorden. De gegevens draait u uit als overzichtelijke tabel- of tekstrapporten of als spreadsheet-export.

Baggerberekening

Voor veel beheerders is vooral het op diepte houden van het water een probleem, vanwege de kosten van zowel baggerwerk als het afvoeren van de baggerspecie. Daarnaast is het vooraf schatten van de hoeveelheid baggerwerk en baggerspecie niet eenvoudig. Als de bagger­specie van verschillende vervuilingsklassen is dan wordt deze berekening nog lastiger. Voor dit doel is er een baggerberekeningsmodule gebouwd waarmee u deze schatting snel en compleet kunt uitvoeren. Daarmee onderbouwt u de planning van werkzaamheden zowel beleidsmatig als financieel en uitvoeringstechnisch.

Meerjarenplanning en begroting

Met GB WaterBeheer stelt u begrotingen op. Het programma berekent de kosten van de werkzaamheden aan het gehele waterareaal. Door de flexibele opbouw van GB WaterBeheer is het mogelijk om snel meerdere beheervormen door te rekenen en zo alternatieven in kosten en kwaliteit te vergelijken. Op basis van de door u ingevoerde werkzaamheden berekent GB WaterBeheer de werkplanning per jaar en per maand.

GB Beheer op locatie

De GB programmatuur werkt via internet, dus ook mobiel internet. Men kan direct digitaal gegevens invoeren en muteren in het veld. Dat bespaart tijd en voorkomt fouten. Ook kan men moeiteloos gelijktijdig werken met verschillende inventarisatie- of inspectie-medewerkers. Dit kunt u bovendien met de module GB Geografisch, ondersteund door GPS, sneller en preciezer dan ooit doen.
Plaatselijk geen internetverbinding? Ook hiervoor heeft GB een oplossing bedacht.
Kortom: te allen tijden kunt u gebruik maken van GB Beheer.

Aanvullende ondersteuning

GB levert een totaalpakket aanvullende diensten op aanvraag, onder andere Plan van Aanpak, Advies over GIS, Gegevensinventarisatie en -invoer, Opstellen werkpakketten en Draaiboek mutaties.
Onze lange en intensieve ervaring garandeert een efficiënte en effectieve aanpak en een praktische ondersteuning. Onze samenwerking met diverse adviseurs op alle onderdelen van de openbare ruimte staat garant voor optimaal technisch advies en dienstverlening in deze.

Koppeling met andere software

De tabel-, tekst en totaalrapporten worden in uw eigen tekstverwerker of spreadsheetprogramma getoond, compleet met zelf ingestelde opmaak.
Een koppeling met GB Geografisch, waarin u functies treft als Google Streetview, Globespotter, WMS- en WFSservices en luchtfoto’s, maakt GB Beheer tot een uiterst compleet en flexibel informatiesysteem.
Export naar internet viewing-systemen is mogelijk, zowel naar viewing-systemen op basis van MapGuide als voor Shapefile gebaseerde systemen. Bovendien kunnen wij via de SynchroService een GIS database op uw eigen netwerk permanent bijhouden.

Totaal beheer

Koppeling met de overige beheersoftware van GB resulteert in één totaal geïntegreerd pakket voor de buitenruimte. De modules van GB GIS verzorgen de koppeling met uw grafische platform, waardoor een compleet Geografisch Informatie Systeem ontstaat. Hiermee maakt u onder meer themakaarten en bestektekeningen en combineert u met overige (beheer)informatie op de digitale kaart.

Eenvoudige bediening

Alle GB software kenmerkt zich door een duidelijke schermopbouw en een zeer eenvoudige bediening. Het grote gebruiksgemak en herkenbaarheid tussen GB beheerprogramma’s leiden tot een korte inwerktijd, snelle gegevensinvoer en eenvoudig raadplegen.
Op aanvraag verzorgt GB korte, praktijkgerichte cursussen.

Nadere informatie

Wij geven u graag een vrijblijvende demonstratie. Hierbij ziet u de mogelijkheden van de software aan de hand van praktijksituaties.